Recepty

13.1.2023Sedm chodů jako sedm dnů v týdnu
Štědrý večer je snad pro všechny z nás tím nejkrásnějším okamžikem v roce, kdy se sejde u slavnostně prostřeného stolu celá rodina vychutnávajíc si společné chvíle lásky a štěstí. Poradíme vám, co neopomenout, abyste si vše náležitě užili. Mnohé hospodyňky se snaží, aby právě v tento den bylo vše tak říkajíc luxusní. Luxusní ještě nutně neznamená nejdražší. Největší luxus totiž spočívá v něčem úplně jiném.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

1.8.2022Sladká pokušení
Pečení, a zvláště dortů, je hodně individuální záležitost, a to nejen po osobní stránce. Každá trouba peče trochu jinak, každý robot trochu jinak rychle šlehá a každé vejce je trochu jinak veliké.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

5.7.2021Nedělní cuketové menu
Také se vám někdy stane, že letem - spěchem chvátáte v páteční podvečer ze zaměstnání, kde jste se oproti svému časovému plánu zdrželi, a než zakotvíte v nejbližším supermarketu, přemýšlíte, co všechno potřebujete, ale hlavně rychle, nakoupit na víkend? Čím „nakrmit“ lednici, spíž, potažmo i rodinu?
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

9.5.2019U nás nepečeme
Také jste se s ní již setkali? Míníme tím tradiční předsváteční otázku: už pečete? Ale co když se nám péci vůbec nechce, anebo z jiných důvodů nehodláme trávit dlouhé hodiny v dosahu horké trouby, ačkoliv si zároveň přejeme mít krásně a sladce vyzdobený slavnostní stůl? Pro tyto případy se vám pokusíme nabídnout několik tipů na nepečené cukroví.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

25.5.2016Saláty jsou správný recept na jarní únavu
Cítíte se unavení a přitom je příroda okolo celá v rozpuku a vše se zdravě zelená? Na vině je právě skončená zima, která naše těla za poslední měsíce připravila o zásobu vitamínů i energie a ovlivnila naše pozitivní smýšlení i nálady. Naštěstí lze tělo i hlavu podobně jako přírodu opět nastartovat. Stačí jim jen dodat ty správné ingredience. Slunce, pohyb a zdraví prospěšné jídlo.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

29.2.2016Sushi českým domácnostem sluší
Sushi si v posledních letech vydobylo pevné místo v jídelníčku Čechů. Stále víc „in“ je příprava oblíbeného pokrmu doma. Přinášíme tipy na zhotovení jídla, po kterém by zatoužili i ti nejpřísnější japonští gurmáni.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

27.11.2014Kulinářské letem světem poprvé
V říjnovém vydání časopisu Panel Plus jsme vám přinesli několik tipů na pokrmy pocházející z poněkud cizokrajnějších kuchyní. A tak jsme z našich oblíbených a vyzkoušených „cizokrajných“ jídel vybrali takové pokrmy, jejichž příprava je opravdu jednoduchá, pro svátečnější pokrm nezabere více jak dvě hodiny, pro jídlo všedního dne pak příprava trvá přibližně hodinu.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

22.9.2014Šetrně i v kuchyni
I šikovné hospodyňce se občas přihodí, že při přípravě pokrmů tu a tam v kuchyni zůstane pár zbytků, které však není třeba hned vyhazovat. Tu kousek chleba, tam trochu rýže… A že jste zapomněli koupit vejce zrovna, když chcete péct? Ani to nevadí. Zkusíme to podle vzoru našich babiček a se zbytky si poradíme.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

13.8.2014Grilování na malém prostoru
Mysleli jste si, že grilovat se dá jen na zahradě nebo velké terase? Rozhodně ne! Díky grilům Weber® řady Q® v novém designu si můžete užívat grilované pochoutky i na malém balkoně. Důležité totiž není místo, ale gril.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

28.7.2014Už jste zkusili falafel?
Základní ingrediencí pro přípravu falafelu je cizrna. Po celém světě je pěstováno přibližně 43 druhů této luštěniny, zvané též římský hrách. Po hrachu a fazolu je cizrna třetí nejvýznamnější pěstovanou luštěninou na světě. Pochází pravděpodobně z Turecka nebo Sýrie a byla vyšlechtěna z divokých druhů.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

22.7.2014Letní pokušení jménem ratatouille
Právě v tomto slunečném letním období pulty zelinářských obchodů, stejně jako stánky na farmářských trzích, ale zejména naše zahrádky přímo září krásnými barvami mnoha druhů chutné a zdravé zeleniny. Ze svazečků čerstvě natrhaných bylinek se line okouzlující vůně a spojení obojího – jak barvy, tak i vůně přímo vybízí připravit si z těchto plodů přírody něco dobrého na zub.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

23.4.2012Perfektně v Perfectu
Dříve tu bývala Pivrncova hospoda, dnes je tu Perfect restaurant – třípatrový prostor – kavárna, restaurace a klub. Červené stěny plné bílých talířů, šálky na zrcadlech, červené a bílé utěrky, které elegantně halí stropní světla.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

4.4.2012Dejte si buon mangiare
Pokud nemáte čas vyrazit do vzdálených krajin, zkuste cestovat v čase – prostřednictvím chuťových pohárků. Velkou příležitost vám poskytne jídelní lístek, který vám předloží v Kavárně Velryba v pražské Opatovické ulici nedaleko Národní třídy.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

26.3.2012Karamelky do kabelky
Pocity štěstí mohou mít u každého z nás jiného původce. Za jeden z jejich častých a oblíbených zdrojů jsou však obecně považovány sladkosti. A mají-li tyto sladkosti navíc lahodnou ovocnou příchuť, jen málokdo odolá, aby si trochu takového štěstí nedopřál.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

19.10.2011Broumovský guláš Uršuly Klukové
„Miluji tradiční českou kuchyni, proto v té mé nesmí chybět kvalitní škvařené sádlo Brick, bez kterého se poctivý guláš prostě neobejde.“
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

25.2.2011Recepty - Italské závitky s vinnou omáčkou
„Jsem přesvědčen, že každý z nás má někdy chuť se vydat do velkého světa gastronomie a oprostit se tak od každodenního stereotypu stravování. Někdo vyrazí do oblíbené luxusní restaurace a další se chopí zástěry a uvaří sám. Spojíte-li tyto zážitky s oslavou, nebo se sobotním večerem, to již nechávám pouze na vás,” říká Branko Černý, držitel degustátorského a dalších mezinárodních osvědčení.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

17.12.2010Vánoční cukroví na poslední chvíli
Znovu padají sněhové vločky a my si uvědomujeme, že se Vánoce nezadržitelně blíží. Tržiště se začínají zaplňovat pečenými kaštany a všude voní punč - to je znamení svátků, které nejvíce milují děti. Výlohy kolem nás jsou už dávno tematicky vyzdobené a my si ještě narychlo sepisujeme dárky pro své nejbližší.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

22.10.2010Grilování s KLASOU
Grilování se stalo velmi oblíbenou formou trávení času s přáteli, v němž můžeme spatřovat pozůstatky zvyku, kdy se lidé scházeli okolo ohně a připravovali jídlo. O původu grilování existuje několik verzí. Francouzi, kteří se považují za gurmány a průkopníky v oblasti gastronomie, se dožadují svého podílu na vzniku této úpravy jídla. Slovo barbecue, označující grilování, údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od fousů po ocas.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

6.9.2010Tajemství temného moku
Většina z nás vítá kávou nový den. A každý si svůj dokonalý šálek kávy představuje úplně jinak. Ke snídani dáváme přednost kávě z překapávače, najdou se samozřejmě i zarytí vyznavači turka. Vůně a chuť kávy nezáleží jen na jakosti vybrané kávové směsi, způsobu pražení a mletí, ale i na složení vody, z níž ji připravujeme. A nejvíc ovlivňuje vznik životabudiče způsob přípravy.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)

26.1.2010Recepty plné vitamínů
Přestože současný trh nabízí vitamíny prakticky v průběhu celého roku, předjaří je obdobím, kdy většina z nás pociťuje únavu. Chřipka, ale i jiné nemoci mají u nás větší šanci na vítězství než v jiných ročních obdobích. Jaké pokrmy by se měly objevit na našem menu? Především jde o potraviny obsahující vitamín C, antioxidanty a karoteny. To znamená látky, které obsahuje především listová zelenina, růžičková kapusta, křen a česnek, rajčata a mrkev, z ovoce pak kiwi a jiné citrusové plody.
![[celý článek]](/img/sys/button_celyclanek.gif)